- Αρχική
- Εκπαίδευση
- Το νηπιαγωγείο μας
Το νηπιαγωγείο μας
Μικρή φιλοσοφία
για την παιδεία
και την εκπαίδευση
Η φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων “Σύγχρονη Παιδεία’’ είναι να υποστηρίξει την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών/τριών από τη νηπιακή ηλικία έως την εφηβεία, σε ένα ασφαλές και γεμάτο φροντίδα περιβάλλον.
Από το Νηπιαγωγείο ξεκινά μια σχολική πορεία δώδεκα χρόνων και εμείς πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα παιδιά να νιώθουν πάντοτε χαρούμενα κι ευτυχισμένα.
Είμαστε ένα σχολείο με παράδοση αλλά ταυτόχρονα και προοπτική. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, θέτοντας και κατακτώντας διαρκώς νέους στόχους, ενώ βρισκόμαστε σταθερά στην εκπαιδευτική πρωτοπορία. Χτίζουμε προσωπικότητες με γνώση, αλλά και ενσυναίσθηση, ανθρώπους ισορροπημένους, ελεύθερα σκεπτόμενους, δημοκράτες, πολίτες, ικανούς να κατακτήσουν προσωπική επιτυχία και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο ειρηνικού κόσμου.
Στον Παιδικό Κόσμο του Νηπιαγωγείου μας
όλα είναι φιλικά, χαρούμενα, άνετα και ευχάριστα.
Στο νηπιαγωγείο στοχεύουμε
ώστε το παιδί:
- Να αρχίσει να κατανοεί τα συναισθήματα του και να τα εκφράζει
- Να ενταχθεί ομαλά στην πρώτη του κοινωνική ομάδα που συναντά μετά την οικογένεια
- Να έρθει σε επαφή βιωματικά με τη διαδικασία της μάθησης
- Να αναπτύξει τη φαντασία και δημιουργικότητας του και να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του
Πρόγραμμα
Σπουδών
Πρόγραμμα Σπουδών
Την Προσχολική Αγωγή τη χωρίζουμε σε δύο ηλικιακά επίπεδα, Προνήπιο και Νηπιαγωγείο, θέλοντας να εξασφαλίσουμε στους μαθητές μας όλες τις προϋποθέσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα στη διαδικασία οικοδόμησης της γνώσης, των δεξιοτήτων και των συμπεριφορών. Με αγάπη και στοργή για το παιδί, σεβασμό στην προσωπικότητά του, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την εκπαίδευση του, το βοηθάμε να χτίσει μόνο του το πιο γερό θεμέλιο για το μέλλον του.
Το πρόγραμμα εναρμονίζεται με το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το νηπιαγωγείο με κυρίαρχο στοιχείο τη γλώσσα που διατρέχει όλες τις δραστηριότητες και η δόμησή του αφορά τα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα:
- Γλώσσα
- Μαθηματικά
- Μελέτη Περιβάλλοντος
- Δημιουργία – Έκφραση
- Πληροφορική
- Αγγλικά
Όσον αφορά στη γλώσσα, εφαρμόζεται το «Πρόγραμμα Αναδυόμενου Γραμματισμού», που αποσκοπεί στη χρήση και καλλιέργεια των ήδη υπαρχουσών γνώσεων των παιδιών, στην προετοιμασία τους για την Α΄ Δημοτικού και σε μια περιγραφική παρακολούθηση των παιδιών που αφορά την ομιλία, την ακρόαση, την ανάγνωση και την γραφή. Ωστόσο, όλα αυτά πραγματοποιούνται χωρίς τα παιδιά να στερηθούν τη φαντασία, το παιχνίδι, την ελεύθερη δημιουργία και την ξεγνοιασιά της ηλικίας αυτής. Η τάξη καθημερινά γίνεται ένα μικρό εργαστήριο όπου τα παιδιά μαθαίνουν, ερευνούν, αναλύουν, σχολιάζουν, συζητούν, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, δημιουργούν και κατανοούν τη γνώση.
Μέσα από διάφορες γλωσσικές δραστηριότητες βοηθάμε τα παιδιά να αποκτήσουν, σύμφωνα με την ωριμότητα και τους προσωπικούς τους ρυθμούς, τις ικανότητες που θα τα βοηθήσουν στην ομαλή τους μετάβαση από την προφορική στη γραπτή επικοινωνία.
Στα Μαθηματικά, μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη δοκιμή και τον έλεγχο για να επιλύουν καθημερινά προβλήματα με στόχο να «μεταφράζουν» σταδιακά τα βιώματά τους σε μαθηματικές έννοιες.
Διαθεματική Μάθηση
Τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν πρόσβαση σε διαφόρων ειδών δραστηριότητες, όπως χτίσιμο με τουβλάκια, παιχνίδια ρόλων, ανάγνωση βιβλίων, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια με κανόνες και παζλ. Τα παιδιά μαθαίνουν τους αριθμούς (συνήθως μέχρι το 20), να αριθμούν, να προσθέτουν και να αφαιρούν – κυρίως εμπειρικά. Επίσης, εξερευνούν τον κόσμο των γραμμάτων και αποκτούν μια πρώτη επαφή με την αλφαβήτα και δειλά δειλά αρχίζουν να γράφουν λεξούλες και το όνομά τους όπως μπορούν και χωρίς πίεση. Εξερευνούν το φυσικό κόσμο, τα ζώα, επιχειρούν να μαγειρέψουν και ασχολούνται με δραστηριότητες που έχουν νόημα γι’ αυτά.
Το project και η Διαθεματική Προσέγγιση είναι δύο τρόποι με τους οποίους προσεγγίζουμε όλα τα θέματα στο νηπιαγωγείο.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Βιωματική μάθηση
- Παιδοκεντρική μάθηση
- Ομαδοσυνεργατική μάθηση
- Διαδραστική μάθηση
- Διαθεματική προσέγγιση
- Υπαίθρια μάθηση
Επιπλέον πληροφορίες
Επιπλέον πληροφορίες
Η συναισθηματική ωρίμανση, η εξοικείωση με το νέο κοινωνικό χώρο και η αποδοχή κανόνων ατομικής και ομαδικής συμπεριφοράς, καθώς επίσης και η ανάπτυξη των νοητικών δεξιοτήτων του νηπίου αποτελούν τους βασικούς μας στόχους. Με λίγα λόγια, προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στα μικρά παιδιά εκείνες τις ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να ταξινομήσουν και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα, τα οποία αντλούν από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Η σωματική διάπλαση των μαθητών/τριών μας αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσής μας. Με τη βοήθεια έμπειρου εκπαιδευτικού προσωπικού και με ασκήσεις ψυχοκινητικής, βοηθάμε το νήπιο να γνωρίσει το σώμα του και τις δυνατότητές του, να ελέγχει και να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του, αλλά και να εναρμονίζεται με το ρυθμό και τη μουσική.
Βάζοντας υψηλούς στόχους και θέλοντας να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια μιας ευρύτερης κοινότητας με οικολογική συνείδηση, μέσα από καθημερινές πρακτικές και δράσεις ενισχύουμε το όραμα των ανθρώπων γύρω μας για ένα σχολείο «οικολογικό», που έχει ως στόχο από τη πιο μικρή ηλικία των παιδιών να τους καλλιεργήσει το αίσθημα της αγάπης και του σεβασμού προς το περιβάλλον.
Για το λόγο αυτό:
- Ανακυκλώνουμε πλαστικά καπάκια
- Δημιουργούμε χειροτεχνίες καθημερινά από ανακυκλώσιμα υλικά
- Παρασκευάζουμε βιολογικά σαπούνια
- Κάνουμε εκστρατεία για την καθαριότητα του νηπιαγωγείου μας
- Κατασκευάζουμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά
- Συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς και εκστρατείες για την προστασία του περιβάλλοντος
- Δημιουργούμε ταμπέλες για την εξοικονόμηση νερού αλλά και συμβουλών για προστασία του περιβάλλοντος και ανάρτηση τους σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και τουαλέτες
Άλλωστε, το σχολείο μας ανήκει στην οικογένεια των οικολογικών σχολείων (Eco Schools Europe) απο τον Σεπτέμβρη του 2018!
Το School Portal αποτελεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από το σχολείο μας για την καθημερινή σας ενημέρωση, τόσο για το σχολικό πρόγραμμα που υλοποιείται όσο και για τις ανακοινώσεις όλων των γεγονότων και δράσεων που λαμβάνουν χώρο στο σχολείο μας.
Καθημερινά θα μπορείτε να βλέπετε αναλυτικά όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του ημερήσιου σχολικού προγράμματος.
Επίσης, μέσω της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας δίπλα από το ημερήσιο πρόγραμμα που θα αναρτάται καθημερινά, μπορείτε να ενημερώνεστε για διάφορα γεγονότα από τις νηπιαγωγούς μας σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο (π.χ να φέρετε ένα ανακυκλώσιμο υλικό για να κατασκευάσουν κάτι με τα παιδιά της τάξης). Μέσω της πλατφόρμας στην επιλογή “e-mail” θα μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τις αρμόδιες νηπιαγωγούς για οτιδήποτε σας απασχολεί.
Στην επιλογή “Διαιτολόγιο” θα μπορείτε να επιλέξετε εάν το παιδί σας επιθυμεί να φάει στο σχολείο μας συγκεκριμένες ημέρες του μήνα ή όλο το μήνα. Η πληροφορία αυτή αυτόματα στέλνεται στη γραμματεία, με σκοπό να υπολογιστεί ημερησίως η σωστή ποσότητα των μερίδων των παιδιών. Κάθε μήνα θα αναρτάται ένα καινούριο διαιτολόγιο.
Να σας επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι το School Portal αποτελεί το μοναδικό μέσο από το οποίο από την Α’ δημοτικού μέχρι και την Γ΄ λυκείου θα ενημερώνεστε για τα μαθήματα που θα έχουν τα παιδιά για την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν τρεις προγραμματισμένες ατομικές συναντήσεις γονέων μέσα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (διάρκειας περίπου 15 λεπτών) κατά τις οποίες ενημερώνεστε για την πρόοδο των παιδιών.
Σε περίπτωση που προκύψει κάτι σημαντικό ή επείγον, μπορείτε να επικοινωνείτε µε τη γραμματεία του σχολείου µας, αφήνοντας το μήνυμά σας. Όταν θα κρίνεται από το σχολείο ασφαλές για τα παιδιά να αποχωρήσει η νηπιαγωγός από την τάξη της, θα επικοινωνεί μαζί σας το γρηγορότερο δυνατό. Αλλιώς τα μηνύματά σας θα τα αφήνετε στη γραμματεία µας και θα τα επικοινωνούμε στις τάξεις.
Την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των παιδιών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία ενημέρωση. Κατανοείτε ότι εκείνη τη στιγμή το σχολικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί εντελώς και αποσπώντας την προσοχή της νηπιαγωγού αυτόματα τα παιδιά παραμένουν χωρίς επίβλεψη.
Επικοινωνία
ή για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.